Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
 - 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
 - 1 středně velká mrkev, nakrájená na tenké plátky
 - 1 středně velká celerová stonka, nakrájená na tenké plátky
 - 4 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
 - 1/2 šálku suchého bílého vína
 - 2 lžíce rajčatové pasty
 - 1 lžíce sójové omáčky
 - 2 lžíce kvasnicového louhu
 - 6 šálků vody
 - 1/2 lžičky sušeného tymiánu
 - 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
 - 1 bobkový list
 - Sůl a pepř podle chuti
 
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek a smažte, dokud se nezačnou měknout, asi 10 minut.
 - Přidejte víno a vařte, dokud se nevyvaří polovina, asi 5 minut.
 - Přidejte rajčatovou pastu, sójovou omáčku, kvasnicový louh a vařte, dokud se nevytvoří hustá směs.
 - Přidejte vodu, tymián, rozmarýn, bobkový list, sůl a pepř a vařte na nízkém ohni, dokud se směs nezredukuje na polovinu, asi 3 hodiny.
 - Přefiltrujte směs přes síto a vyhazujte zbytky zeleniny.
 - Vraťte směs zpět do hrnce a vařte na nízkém ohni, dokud nezískáte konzistenci demi-glace, asi 1 hodinu.
 - Ochutnejte a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
 - Hotovou demi-glace můžete skladovat v lednici až týden, nebo ji můžete zmrazit pro delší skladování.
 
Přejeme dobrou chuť!
                                