Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 středně velká mrkev, nakrájená na tenké plátky
- 1 středně velká celerová stonka, nakrájená na tenké plátky
- 4 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce kvasnicového louhu
- 6 šálků vody
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek a smažte, dokud se nezačnou měknout, asi 10 minut.
- Přidejte víno a vařte, dokud se nevyvaří polovina, asi 5 minut.
- Přidejte rajčatovou pastu, sójovou omáčku, kvasnicový louh a vařte, dokud se nevytvoří hustá směs.
- Přidejte vodu, tymián, rozmarýn, bobkový list, sůl a pepř a vařte na nízkém ohni, dokud se směs nezredukuje na polovinu, asi 3 hodiny.
- Přefiltrujte směs přes síto a vyhazujte zbytky zeleniny.
- Vraťte směs zpět do hrnce a vařte na nízkém ohni, dokud nezískáte konzistenci demi-glace, asi 1 hodinu.
- Ochutnejte a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
- Hotovou demi-glace můžete skladovat v lednici až týden, nebo ji můžete zmrazit pro delší skladování.
Přejeme dobrou chuť!